Gröna gubbar/övergångsställen

Det verkar inte finnas någon som helst kontroll över om ljuset för gående fungerar på ett övergångsställe... Med all säkerthet skulle problemet upptäckas och det väldigt fort om det inte slog om för bilister.
Och åtgärdas dessutom...
Det finns ett livsfarligt övergångsställe på kungsgatan, där bilar kör väldigt fort, där har det varit problem för gående i flera år.


På flera övergångsställen här i stockholm händer inget när man trycker på knappen... på vissa gäller detta endast knappen på ena sidan gatan, på andra båda..

Bland annat funkar det bara från ena sidan på ett ställe på drottninggatan...


Ännu mer frustrerande blir det, på de ställen där det inte funkar som det ska, men när man trycker in knappen så tänds lampan på stolpen, men bara för att slockna, utan att man får se grönt för det.

Vissa slocknar på en gång, andra är tända en stund, för att sedan slockna...

(när dom fungerar som dom ska, så slocknar dom just innan det ska slå om, men det är inte jag som missar att det blir grönt, det blir faktiskt inte grönt)


Det har till och med helt saknats knappar, i månader på vissa ställen, utan att detta åtgärdats.


Måste all fokus ligga på dom som kör bil?


Varför är inte automatiska trafikljus med övergångsställen alltid inställa på att det ska vara grönt för dom gående, tills dess att en bil dyker upp?


I vissa korsningar är det rött för alla körfält, tills dess att en bil närmar sig... andra så är vissa fält gröna hela tiden för bilar.

Men oavsett vilken, så är det rött för gående.


Vill man inte att vi ska röra på oss?

Räknas man bara om man har körkort och sitter i en bil?

Alla tursiter? Dom går ju, ska inte sthlm vara turistvänligt?


Och varför när man har chansen, inte visa att gångtrafikanter går först, göra det krångligare för bilar i innerstan, för att få bort trängseln, ytterligare.


Det är dessutom en livsfara, för vi gångtrafikanter tvingas gå över dessa gator, fast vi har rött och utan att ha den blekaste om vilken fil för bilarna som har grönt.


Visst, det händer ofta att man inte väntar på att ett ljus slår om, å går ändå, om det är lugnt... men då ska det vara riktigt lugnt...där det aldrig slår om till grönt för oss som går, tvingas vi kasta oss ut i trafiken.


Vissa trafikljus tar dessutom väldigt lång tid, innan det blir grönt för gående... man kanske låtsas att detta beror å att det ska vara rött för bilarna, så att dom inte behöver stanna upp för att folk går över... men faktum är att det fortfarande är minst en fil som har grönt, som kör över övergångsstället...

Det finns ett ljus i slussen som tar väldigt väldigt lång tid för att slå om, å där är det inte ens en korsning...


Och varför måste den gående aktivt göra något vid majoriteten av alla trafikljus, för att det ska slå om?

Tänk om det var bilförarna som fick trycka på knappar, eller blinka med ljuset istället för att den som går ska behöva göra något.

Hur mycke bakterier samlas det inte på dom där knapparna? Hur ofta har det inte varit spott på dom? eller annat kladd?

Hur ofta händer det inte att alla bara står å väntar, för att dom dom står närmast stolpen inte tryckt, fast alla som kommer efter tar för givet att dom har det?

(det finns ju till och med övergångställen här i stan, med en lampa som visar att man ska trycka på knappen)


Stolparna ligger ibland väldigt långt åt sidan också, man får gå en liten omväg för att komma åt den, å under tiden ser man flertalet bilar susa förbi...

Är det inte orättvist?
Jag vill alltså se fler gröna gubbar på gatorna!

Och gärna längre!För många trafikljus är det grönt alldeles för kort. PRO eller vad dom heter har klagat på det nån gång, har jag för mig, för många äldre hinner inte över. Men det är inte alltid man hinner över som ung heller... är det bara lite folk vid övergångsstället, så det blir trångt, eller man kommer lite sent, så får man vänta.


Borde det inte på en cykel (alltså varvet runt, så det varit grönt för alla bilar) varit grönt lika länge totalt för gående? antingen grönt jättelänge, eller fördelat i flera omgångar.


Det handlar inte om att man har så bråttom att man inte kan vänta... men man blir less på att vänta, och ger sig ut ändå... eller så vill man hålla tempot uppe för att man går raskt, för att motionera lite.

Och eftersom det näst intill omöjligt att cykla i den här stan, så borde man se till att man ska kunna gå så fort som möjligt (som en liten kompensation).


Kommentarer
Postat av: karin

Det finns en hel del övergångställen med trafilljus där det är grönt för fotgängaren tills de kommer en bil, bara de att de inte ligger i centrum eftersom det är för många bilar som passerar där och det inte skulle funka.

Tänk vad skadligt för miljön om bilarna skulle behöva stanna och köra på tomgång varje gång de kom till en korsning och det var dem som behövde trycka på knappen...!

Det finns gott om vanliga övergångställen och där är det faktiskt till fördel för fotgängarna tack vare den s.k "zebralgen"...

2008-07-07 @ 19:18:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0